Programma

In onderstaand schema is per activiteit aangegeven waar en wanneer het plaatsvond. De meeste activiteiten vonden plaats op zondag 22 april 2018 op het Nicolaasplein.

Zondag 22 april 2018

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel7

DEZO - Duurzame Energie

De Duurzame Energiecoöperatie Zoetermeer (DEZo) is een burgerinitiatief dat inwoners van Zoetermeer wil informeren over de mogelijkheden om de eigen woning te verduurzamen. DEZo bouwt ook collectieve zonneparken waar inwoners aan deel kunnen nemen. En DEZo is opdrachtgever van het project “Seghwaert maakt vaart” waar inwoners van de wijk Seghwaert actief geholpen worden om hun woning te verduurzamen. In onze stand spelen we een “energietransitiespel” waarmee we met elkaar in discussie gaan over de uitdagingen die voor ons liggen. Hoe gaan we de energie opwekken die we nodig hebben om Zoetermeer energieneutraal te maken?

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel12

Everuse- Circulaire Isolatie

Circulaire isolatie is gemaakt van grondstoffen die nooit meer verloren gaan. Als een isolatiemat voor de eerste keer gemaakt wordt, gebruiken wij oud papier als grondstof. Aan het einde van de levensduur, komt de mat altijd terug naar ons. Wij gebruiken de grondstof opnieuw, bij het maken van nieuwe matten. Er wordt dus nooit meer iets weggegooid!

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel11

Duurzame Ontwikkelingsdoelen - Stichting Vrienden van Jinotega

Duurzame welvaart, economische ontwikkeling en milieu kunnen we alleen waarborgen door lokaal en internationaal op een verantwoorde manier om te gaan met klimaat, energie, water, voedsel, afval en armoede. Zijn de beslissingen die we nemen ook in het belang van onze kinderen en kleinkinderen? De duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties vormen de leidraad voor de activiteiten.
In deze brede benadering krijgt de vriendschapsband met Jinotega in Nicaragua een nieuwe dimensie. De stichting Vrienden van Jinotega wordt stichting DuurSamen Zoetermeer.

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel11

Reimarkt - De winkel voor duurzaam wonen

Energiebesparing lastig? Niet bij ons! Kom naar de stand en neem ter plekke de volgende stap naar een energiezuiniger en comfortabeler huis. Als partner van de gemeente staan wij samen in de Duurzame Energiestand op het Nicolaasplein. Kom naar de stand en neem ter plekke de volgende stap naar een energiezuiniger en comfortabeler huis. En – als de zon schijnt – laat je je kinderen de kracht van zonne-energie zien in een leuk spel.

In de winkel op de Dorpsstraat 163 kun je op donderdag en vrijdag terecht voor vrijblijvend informatie over energiebesparing. Of maak een afspraak voor een uitgebreid advies.

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel11

Helena Sustainable Innovations- All Electric wonen

Waarom zou je de energie van ver halen, als je de energie op je dak kan opwekken, voor je voordeur kan opslaan en op elk gewenst moment die energie kan omzetten voor gebruik. Met het Helena all-electric concept kan elke bestaande redelijk tot goed geïsoleerde woning tegen relatief lage kosten van het gas los naar all-electric (bijna) nul op de meter (NOM) worden gebracht.

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel12

Triboo- Circulaire economie

Wij nemen wat u weggooit en veranderen het in mooie producten van top kwaliteit. Alles wat we ontwerpen is geïnspireerd op de unieke identiteit van uw organisatie. Zo bouwen we een unieke omgeving met uw eigen verhaal.

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel7

DEZo - Zonnepanelen op andermans dak

De Duurzame Energiecoöperatie Zoetermeer heeft een aantal daken beschikbaar waar inwoners van Zoetermeer hun “eigen” zonnepanelen kunnen leggen. Ideaal voor huurders of mensen die zelf geen geschikt dak hebben.

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel3

Ridderhuys- Tarwevrij brood en koek​

Wij zijn Laura en Rachel, twee bedreven tarwevrije koekenbakkers die geloven in (h)eerlijk en gezond eten. Daarom maken wij voor iedereen die bewust kiest voor tarwevrij, suikervrij en lactosevrij eten, broden en koecken.

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel11

StroomAlone - Energie onafhankelijkheid

StroomAlone is er om uw kantoor, winkel, woonhuis of ander object met behulp van een of meerdere van onze bouwblokken energiezuiniger en minder afhankelijk van uw energieleverancier te maken. 

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel11

Weg met zwerfafval - Schoon is gewoon

Hoe mooi zou Zoetermeer zijn zonder zwerfafval. Zwerfafval maakt een rommelige indruk, is slecht voor de gezondheid en voor het milieu. Zwerfafval opruimen door de gemeente kost geld. Door afval niet meer op straat weg te gooien, zorgen wij samen voor een schonere stad waarin iedereen zich prettiger en veiliger voelt en zich socialer gedraagt

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel7

Green Deal – Palenstein van het gas los

De gemeente Zoetermeer, de woningcorporaties De Goede Woning, Vestia en Vidomes
en netwerkbeheerder Stedin hebben afspraken gemaakt om nieuwe woningen in
Palenstein aardgasvrij te maken. Zo bouwt Vidomes 28 “nul op de meter”-woningen bouwen. De sociale huurwoningen komen op de plek waar eerst de Florens van Brederodeflat stond. De NOM
appartementen zijn aardgasvrij en wekken evenveel, of zelfs meer, energie op als nodig is voor het huis en het huishouden (CO2-neutraal). En bij de renovatie van 120 woningen van De Goede Woning naar nul-op- de-meter worden studenten van mbo-Rijnland ingezet om praktijkervaring op te doen.

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel12

De Pelgrimshoeve - Pop-up store 2e hands meubilair

Gedurende de hele dag is er meubilair van de Pelgrimshoeve aanwezig. Om lekker op te zitten. En als het heel goed bevalt kun je het kopen en meteen mee naar huis nemen.

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel11

DEZO - Seghwaert maakt vaart

De Duurzame Energiecoöperatie Zoetermeer (DEZo) is een burgerinitiatief. DEZo is opdrachtgever van het project “Seghwaert maakt vaart” waar inwoners van de wijk Seghwaert actief geholpen worden om hun woning te verduurzamen. 

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel12

We Drive Solar - Elektrische auto delen

Alles is bereikbaar met de allernieuwste 100% elektrische auto met een bereik van bijna 300 kilometer.
Nooit meer tanken, rijden op 100% schone energie en het gemak van een eigen vaste parkeer/laadplek in de buurt.

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel7

Innodura- Zonnepanelen te koop

Bij Innodura bent u verzekerd van goede kwaliteit en een vlekkeloze installatie. Wij vinden het zeer belangrijk dat u niet alleen snel en voordelig zonnepanelen op uw dak heeft liggen, maar dat u ook maximaal rendement behaald op uw duurzame investering.

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel7

Wijsman Energy Systems - Duurzaam advies

Wijsman Energy Systems is opgericht in januari 2005. De kernactiviteiten bestaan vooral uit energiebesparingsadvies en bijbehorende producten. Energiebesparing kan soms simpeler en goedkoper gerealiseerd worden dan men verwacht. Wijsman Energy Systems denkt graag met u mee!

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel16

PvdA Zoetermeer en SP Zoetermeer- Energietransitie

Wij willen dat de doelstellingen voor duurzame energie en energiebesparing uit het Energieakkoord ruimschoots worden gehaald. In het kader van de Klimaatwet stellen wij nieuwe ambitieuzere doelstellingen en beleid, op weg naar een volledig duurzame energievoorziening in 2050

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel13

Operatie Steenbreek - Ruil een stoeptegel voor een plant

Haal een tegel uit je tuin en lever die in bij onze stand.  In ruil voor die tegel krijg je een gratis vaste plant. Met meer groen in de tuin zijn we beter voorbereid op nattere en warmere perioden.

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel15

Zoetermeer Zoemt! - Red de Bij!

Het gaat niet goed met de bij. De bij is belangrijkrijk als bestuiver van bloemen(zonder bij geen koffie). We zijn afhankelijk van de activiteiten van de bij. Zoetermeer is een bijvriendelijke gemeente en we kunnen verder bijdragen aan het herstel van de bij.

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel11

Fiestersbond - 30 is het nieuwe 50

De Fietsersbond Zoetermeer informeert onder andere over hun campagnes “30 is het nieuwe 50″en “Veilig fietsen naar school”

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel13

Milieudefensie - Schone lucht

Wij zijn in 1979 opgericht om in de eigen gemeente aandacht te vragen voor natuur- en milieuproblemen. Sinds het begin van de jaren tachtig hebben wij een samenwerkingsverband met de Zoetermeerse afdeling van de Fietsersbond

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Living Lab Palenstein

Het Living Lab Palenstein Aardgasvrij is op woensdag 14 maart succesvol van start gegaan. In een living lab werken studenten samen met bedrijven aan het oplossen van een maatschappelijk vraagstuk, op locatie. In het geval van het Living Lab Palenstein is dat op het gebied van energietransitie. Eén van de sprekers tijdens de kick-off is Isabelle Vugs, wethouder bij de gemeente Zoetermeer: “Living Lab Palenstein Aardgasvrij is een prachtig voorbeeld van hoe je een concreet project kunt verbinden aan onderwijs.

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel12

LekBelt - Van fietsband naar broekriem

Upcyclen is het proces van hergebruiken of transformeren van onbruikbare producten of afval tot iets nieuws dat van een betere kwaliteit is. En precies dat is wat we met Lek belt doen. We gebruiken alleen banden die door fietsenwinkels worden afgekeurd omdat ze versleten of lek zijn en die zij anders zouden hebben weggegooid.

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Laat je eens verrassen bij Middin

Middin ondersteunt mensen met een beperking bij het leiden van hun eigen leven volgens eigen wensen en toekomstbeelden, in en met de samenleving. Zij zullen aanwezig zijn met hun mensen om eigen kweek tuinplanten en handgemaakte cadeau’s aan te bieden. Voorts zullen zij het overheerlijke perensap van het Hof van Seghwaert gekoeld aanbieden een zalige dorstlesser voor een klein prijsje 🙂

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

doel3

Zoete Aarde - Biologische produkten

Verkoop van biologische, verse producten zoals pompoenen en zelf gemaakte jam. Toelichting op de doelstellingen van de Zoete Aarde, de werkwijze en de activiteiten

12:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Saproco - licht dóét wat met mensen!

Saproco heeft als doelstelling de beste energie-besparende lichtbronnen te ontwikkelen met aandacht voor vormgeving, levensduur en licht kwaliteit. Zonder licht kan niemand. Wij realiseren ons in het bijzonder dat licht uw stemming en gezondheid voor een groot deel bepaalt. Kortom: licht dóét wat met mensen!

Vertier en Vermaak

12:00 - 16:00

Mark de Jong

Onder leiding van Mark de Jong speel je vanaf twaalf uur naar hartenlust Zuid-Amerikaanse muziek op bongo’s, conga’s, timbales, claves en shakers. Dit zijn allemaal slaginstrumenten.

Elk uur geeft hij een workshop voor kinderen vanaf 6 jaar

16:00 - 17:00

A Coustic Project

A Coustic Project speelt disco uit de 70’s, wave uit de 80’s, pop uit de 90’s en leuke liedjes uit de hitlijsten, we vinden veel muziek leuk om te spelen en op onze manier uit te voeren.  Greep uit het repertoire: Britney Spears, Chef’s Special, Crowded House, Trigger Finger, Gare du Nord, Blondie, Michael Jackson, Doe Maar, David Bowie, George Michael..

Presentaties

12:45

De groene schaalsprong

Chris Veldhuysen, Commissaris Woningcorporatie Bo-Ex

Een nieuwe wijk? Dan ook nieuw groen. Ook groen heeft een schaalsprong nodig.

13:15

All-Electric Concept

Fred Verhaaren, Helena Sustainable Innovations

Op weg naar een duurzame samenleving, van idee naar werkelijkheid, Innovatieve out-of-the-box-concepten, transitie naar hernieuwbare energieopwekking, financieel haalbaar en reëel

13:45

Zoetermeer aardgasvrij

Peter Verheggen, gemeente Zoetermeer

Aardgasvrij – Hoe werken gemeente Zoetermeer woningbouwcorporaties Videomes Vestia De Goede Woning en netbeheerder Stedin samen en welke kansen biedt ‘We drive solar’ – elektrische deelauto – een nieuw concept op basis van duurzame energie.

14:15

Zoetermeer een verbonden binnenstad

Piet Hekker, De Bakkerswinkel

Informatie volgt

14:45

Circulair produceren – afval is grondstof

Marc van der Heijden, Everuse en Triboo

Informatie volgt

15:15

Zonnepanelen - Welke zijn geschikt voor mij?

Rens Schipper, voorzitter DEZo

Waar moet je op letten als je een keuze wil maken? Wat is je motivatie om zonnepanelen te nemen? Naast aanbieders zullen ook de verschijningsvormen van zonnepalen besproken worden. Wanneer kun je kiezen voor traditioneel PV, dakpannen, glas of ander verschijningsvormen? In vogelvlucht komen mogelijkheden die nu toepasbaar zijn aan bod.

15:45

Seghwaert maakt vaart - wijkgebonden woningverbetering

Peter van Oppen, projectleider "Seghwaert maakt vaart"

Hoe komen we de komende jaren van het aardgas af? In het proefproject ‘Seghwaert maakt Vaart’ krijgen inwoners gratis hulp bij het uitwisselen van kennis en ervaring over het energiezuinig maken van hun woning.

16:30

Van duurzaamheidspact naar lokaal klimaatakkoord

Kees van der Riet en Gemma Smid, DuurSamen Zoetermeer

Informatie volgt.

Eten en drinken

13:00 - 17:00

Vroem Vroem Koffie - Espressobus

De espressobus wordt bediend door een barista, die alle espressotechnieken en espressoprocessen beheerst. Tevens is er assortiment met cakejes, muffins en andere dranken.

13:00 - 17:00

Indosnacks

Indosnacks.nl verzorgt catering van Indonesische hapjes en rijsttafel gerechten, sinds kort kunt u nu ook onze authentieke Indonesische hapjes bestellen via ons bestelformulier, loempia’s, risolles, bapao, lemper, pastei, spekkoek en sate, lekker toch?

13:00 - 17:00

Bikbike - Poffertjesfiets

Vanuit de kookbakfiets BikBike maken wij de lekkerste hapjes voor de leukste mensen op de mooiste locaties. Naast professionele kookapparatuur, hebben wij alles bij ons wat nodig is om de heerlijkste snacks op uw locatie te bereiden. Wij kunnen overal staan, ook waar geen faciliteiten aanwezig zijn. Alles wordt ter plekke vers bereid door een professionele kok. Speciaal voor de kids (of wannabees), Poffertjes!

13:00 - 17:00

Logisch Eten

volgt