Programma 2017

De activiteiten vinden op verschillende dagen, tijden en locaties plaats. In onderstaand schema is per activiteit aangegeven waar en wanneer het plaatsvind. De meeste activiteiten vinden plaats op zaterdag 7 oktober op het Nicolaasplein.

Vrijdag 6 oktober 2017

18:00 - 21:30 uur

Brood&Rozen, Industrieweg 8

(Achter bakkerij Jongerius)

Initiatieven Gala

Het Zoetermeerfonds is opgericht om ondernemende inwoners van Zoetermeer met goede ideeën voor de stad te helpen met het uitvoeren van hun plannen. Eénmaal per jaar organiseert het fonds een bijeenkomst waarbij de initiatiefnemers zijn uitgenodigd om de stand van zaken te horen en elkaar te ontmoeten. Het Initiatieven Gala is een initiatief van Het Zoetermeerfonds. Deelname is kosteloos maar als je de avond wil bijwonen willen we graag wel dat je je inschrijft. Op deze manier kunnen wij inschatten wat we moeten inkopen.

Zaterdag 7 oktober 2017

Om 13:00 uur zal DuurSamen Zoetermeer officieel geopend worden door wethouder Robin Paalvast op het Nicolaasplein.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Informatiekraam DEZo en Stroom van de Zoetermeerse zon

In onze kraam vertellen we graag over de mogelijkheden om zonnepanelen te kopen op het dak van een ander. Wij zijn een burgerinitiatief. Wij zijn enthousiaste inwoners van Zoetermeer die zich inzetten voor een duurzame leefomgeving. Wij vinden dat een duurzame omgeving alleen gerealiseerd kan worden als inwoners van Zoetermeer, het (lokale) bedrijfsleven en de (lokale) overheid samenwerken. Daar maken wij ons sterk voor! We helpen inwoners van Zoetermeer, bedrijven en overheden bij het energie neutraal maken van woningen, bedrijfspanden en publieke gebouwen. 

10:00 - 16:00 uur

Voor adressen en tijden kun je terecht op de website van DEZo

Duurzame Open Huizen Dag

De Duurzame Open Huizen Dagen brengen je langs verschillende adressen waar je kan zien welke duurzame initiatieven in de praktijk gebruikt worden. Zo zijn er een aantal woningen te bezoeken waar diverse energiebesparende maatregelen zijn getroffen. De bewoners vertellen zelf over hun motivatie en ervaringen in de praktijk. Ook is de modelwoning in Palenstein te bezoeken waar De Goede Woning en Vidomes van alles laten zien over hun Nul Op de Meter concept voor de huurwoningen daar.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Recycleplein

Op het recycleplein leert u alles over het hergebruik van grondstoffen. Wat gebeurt er nu eigenlijk  met uw GFT, Plastic afval hout, glas en papier? En wat is eigenlijk nog restafval? Bij de verschillende kraampjes krijgt u informatie over het proces van afval naar grondstof. Daarnaast kunt het afvalspel spelen en een leuk prijsje winnen.

12:00 - 12:30 uur

13:00 - 13:30 uur

14:00 - 14:30 uur

Broekwegzijde 195 

Moestuincursus bij Broekwegtuin

In buurttuin Zoete Aarde geeft Aletta van moestuincursus.nl een workshop ‘teeltplan maken voor je tuin’. Volgend jaar een indrukwekkende oogst van biologische groenten uit je eigen moestuin? Een succesvolle tuin begint met een goed teeltplan. Leer in deze gratis workshop hoe je zo’n teeltplan maakt. Om 12, 13 en 14 uur begint de workshop die een half uur duurt. Kinderen kunnen intussen in de Bloemenpluktuin onder leiding van Simone bouwen aan een insektenhotel. De tuin is open van 10:00 uur tot 15:00 uur.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Biologische produkten van Zoete Aarde

Verkoop van biologische, verse producten zoals pompoenen en zelf gemaakte jam. Toelichting op de doelstellingen van de Zoete Aarde, de werkwijze en de activiteiten.

12:00 - 13:00 uur

Broekwegzijde 195 

Soepje Eten bij Zoete Aarde

Trek in iets lekkers? Het wordt een Zoete Aarde traditie. Als er iets te beleven of te vieren is, maakt er iemand soep. Deze keer zorgt Pon voor een heerlijke vers gemaakt groentesoep met ingrediënten uit de tuin. Tussen 12 en 13 uur staat de soep voor je klaar. En verder is er alle tijd om rond te lopen en te genieten van de tuin en verse producten te kopen. De tuin is open van 10:00 uur tot 15:00 uur.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Biologische produkten van Groentecollectief De GroeneWij

Bij het groentecollectief GroeneWij kun je naast algemene informatie terecht voor verkoop van biologische groenten. Groene Wij is een collectief dat betaalbare, duurzaam geteelde en biologische voeding bereikbaar maakt voor iedereen. In 2014 door Jasmijn Dijkstra en Anita van der Voort gestart en inmiddels een kweekvijver voor initiatieven die een bijdrage leveren aan de maatschappij. De schuur (a.k.a. De Groene Schuur, Voorweg 112 2715 NG Zoetermeer) biedt huisvesting aan het biologische groentecollectief Groene Wij. Maar is inmiddels uitgegroeid tot een ware broedplaats van initiatieven op het gebied van gezondheid, beweging, ontspanning & bewustwording. Alles om een bijdrage te leveren aan de duurzame, vitale en mooie wereld. En allemaal voor én door leden van het collectief! Alles wat er meer opgehaald wordt dan nodig is voor de huur gaat naar een bijzonder goed doel, namelijk “De Dromenvangers”, opgericht door Anita van der Voort. De Dromenvangers gaan ook dit jaar weer naar Lesbos om daar de boze dromen van kindjes op de vlucht te vangen, en samen nieuwe herinneringen te maken.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Nissan elektrische bedrijfswagens

Alles wat u al had willen weten over de techniek achter Elektronisch Milieubewust & Duurzaam rijden. Dat staat op het programma van Nissan Zeeuw & Zeeuw. Daarnaast kunt u de de Leaf en ENV200 bedrijfsauto eens van zeer dichtbij bekijken.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Circulaire inrichting die beweging brengt

TRIBOO is de circulaire supply chain die spraakmakende inrichtingen en producten maakt van afval. Met onze supply chain nemen wij verantwoordelijkheid voor grondstoffen. Zo zorgt TRIBOO dat er niks meer wordt weggegooid. In plaats daarvan krijgen de grondstoffen elke keer een nieuwe vorm. Als je de stoelen niet meer nodig hebt, maken we er gewoon bureaus van. Of kapstokken, tafels, bloempotten, wanden, etc. Dankzij innovatieve technieken zoals robotic-3d-printing, thermoforming en biochemistry maken wij prachtige producten van topkwaliteit. Bij TRIBOO kunt u terecht voor volledige circulaire projecten, maar ook voor circulaire producten

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Vrienden van Jinotega

In de stand van de Vrienden van Jinotega vindt u informatie over onze projecten.
De kinderen kunnen hengelen met de Nicaraguaanse vogeltjes. Samen met de Nicaraguaanse muurschilderes Tania die nu in Zoetermeer op twee basisscholen werkt, kunnen kinderen hun eigen schilderij maken. In de afgelopen 10 jaar heeft Zoetermeer veel geld geïnvesteerd in basisonderwijs, beroepsonderwijs en economische ontwikkeling. De Vrienden van Jinotega werken samen met partners in Zoetermeer en in Europees verband Europa om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te bereiken, zowel in Zoetermeer als in de zusterstad Jinotega. We willen laten zien wat we op het gebied van verduurzaming kunnen doen in de eigen omgeving. En tegelijkertijd zoeken we betrokken inwoners en ondernemers die een bijdrage willen leveren om dezelfde ontwikkelingen in Jinotega mogelijk te maken.

11:00 - 17:00 uur

De Kapelaan

Kunst en ‘waardeloze’ objecten

Ellen Vermeulen en Sylvia Essenberg laten in een kleine expositie zien hoe je met een creatieve geest opnieuw waarde kunt geven aan ‘waardeloze’ objecten.

11:00 - 17:00 uur

De Kapelaan

Groene Crikels

Nadere informatie volgt.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Jurken van afval

Nadere informatie volgt.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Verbeter je huis met hulp van Reimarkt

Kom je ook langs bij onze kraam? Dan laten wij je aan de hand van een schaalmodelwoning zien hoe ook jouw huis comfortabel en duurzaam kan worden. Je kunt je vragen over energiebesparing en het opwekken van energie stellen aan de Reimarkt adviseurs. Zo ontdek je snel hoe jij je huis kunt verbeteren en wat het je kan opleveren.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Elektrisch rijden in deelauto's

We Drive Solar heeft een systeem ontwikkeld waarbij je meer duurzame energie lokaal kan opwekken door dat slim te koppelen aan het opladen van elektrische deelauto’s. Informatie over de elektrische auto en het tweeweglaadsysteem dat in 2015 een wereldprimeur opleverde vind je bij DuurSamen Zoetermeer op het Nicolaasplein.

10:00 - 15:00 uur

Hof van Seghwaert, Gaardedreef 189 (de perenboomgaard achter de Patio)

Hof van Seghwaert

Je kunt hier rondkijken in de perenboomgaard. Naast perenbomen zijn er ook druiven, groenten, kippen, bijen en nog veel meer te zien. In ons “winkeltje” kun je onze eigen producten kopen. En de kinderen kunnen zelf een vogelhuisje maken. De Hof van Seghwaert is een oude perenboomgaard in Zoetermeer. Medio 2014 heeft een bewonersinitiatief zich ontfermd over deze oude perenboomgaard. De stichting De Hof van Seghwaert heeft deze historische plek in korte tijd en met steun van de Gemeente Zoetermeer omgevormd naar een wijktuin. De Hof van Seghwaert is nu een klein paradijsje midden in de drukke wijk Seghwaert. Hier kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten en kinderen naar hartenlust spelen en leren.  De Hof is vijf dagen in de week open voor bezoek.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Villa Eigenwijze

In 2015 hebben enkele ouders een woon initiatief opgestart genaamd “Villa Eigenwijze Zoetermeer”.  Ze hebben als doel om hun kinderen beschermd te laten wonen in een gezellige groepswoning in Zoetermeer in een rustige en veilige omgeving waarbij zorgverleners van ASVZ en de ouders zelf verantwoordelijk zullen zijn voor de dagelijkse gang van zaken.  Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen duurzaam wonen en werken binnen een inclusieve samenleving. De gemeente is sinds de oprichting bij het initiatief betrokken maar er is tot nu toe geen locatie gevonden die voor onze kinderen geschikt is. Vandaar dat de ouders nu de hulp inroepen van het publiek.

11:00 - 17:00 uur

De Kapelaan

Taco Kuiper vertelt over zijn ervaringen in Jinotega, Nicaragua

Wethouder Taco Kuiper vertelt samen met Estefania Orozco Guerrero, vrijwilligster bij de Vrienden van Jinotega, over de resultaten die in de samenwerking met Jinotega in onze partnerstad zijn bereikt. Beiden bezochten afgelopen juli de stad in Nicaragua.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Drinkwater van Dunea

Dunea biedt u op 7 oktober heerlijk duurzaam kraanwater aan tijdens de duurzaamheidsmarkt op het Nicolaasplein. Neem zelf je glas mee, want we willen natuurlijk zo min mogelijk afval veroorzaken. Voor horecaondernemers hebben wij prachtige karaffen.Dorst naar info? Daar vullen we een tent mee. Vertel ons ook wat u van Dunea verwacht als duurzame leverancier van duin & water!

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Er zal een presentatie gegeven worden waarin kaartmateriaal van de volgende atlasssen een grote rol zal spelen:

Ook komt de TEEBstad-tool aan bod (hiermee kunnen de effecten van maatregelen van bijvoorbeeld groenbeheer op de leefomgeving worden doorgerekend, denk aan CO2-uitstoot, luchtkwaliteit, etc.). www.teebstad.nl
De focus van de presentatie zal liggen op Zoetermeer, daar zijn alle kaarten op ingezoomd.
Naast de presentatie zullen er ook vragen van bezoekers beantwoorden worden en op verzoek zullen er kaarten uit de diverse atlassen getoond worden.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Delen met elkaar en van daaruit Leren

SharingTo is een platform dat zich digitaal alsmede fysiek gaat presenteren met als credo “Delen met elkaar en van daaruit Leren … CoCreëren”! Zit je met een vraag of project, wil je meer weten, leren of ontwikkelen, dan zijn wij ervoor jou. Ongeacht opleiding kennisniveau en positie!!

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Bijenlandschap

Op de dag van de Duurzaamheid is ook veel informatie over de bijencampagne te vinden waar Zoetermeer aan mee doet. Zoetermeer zet zich in om het leefklimaat voor de bijen te verbeteren. Er zijn verschillende acties zoals “bijen – radar” waarbij met aardbeienplantjes goed te zien of de bloemen goed bestoven worden, bolletjes planten en de bijenrotonde. Tijdens Zondag in t park hingen kunstzinnige bijenhotels in de bomen en is er een muurschildering op het pand van Dorpsstraat 12 over het bijenlandschap gemaakt. Herkent u de bij die op de muur staat? Kom 7 oktober naar de bijenstand en maak kans op het winnen van een kunstzinnig bijenhotel!

11:00 - 17:00 uur

Coppeliaschouw 18

Voor iedereen een maaltijd

Op de Coppeliaschouw (Woonhart) Kun je genieten van een heerlijke lunch met verse salades, gebak en schotels. Iedereeneenmaaltijd (IEM) is ontstaan uit noodzaak en ervaring. Geconfronteerd worden met mensen die tussen de wal en het schip belanden en daardoor zonder eten komen te zitten. Letterlijk ! Deze problemen kunnen in deze tijd werkelijk iedereen overkomen.
Het kan door ziekte, het verliezen van je werk, psychische problematiek etc.
IEM probeert ervoor zorg te dragen deze doelgroep toch minstens eenmaal per dag een gezonde warme maaltijd te serveren, een noodmaaltijd. En probeert samen uit te zoeken waar het misgaat. 
Mensen wordt een luisterend oor geboden en gemotiveerd hun problemen met een gevulde maag aan te pakken. Terwijl zij werken aan de oplossing van hun problemen zorgt IEM voor een gezonde warme maaltijd. IEM is te vinden in de lunchroom in het Woonhart op de Coppeliaschouw waar u terecht kunt voor een vers bereide lunch of een warme maaltijd. Met de opbrengst worden de noodmaaltijden bekostigd

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Fietsersbond

Nadere informatie volgt.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Imker Susanne Ramselaar

Een bijenkast (zonder bijen) om te laten zien hoe we bijen tegenwoordig houden. Zoetermeerse honing, honingraat, 100% natuurlijke bijenwas kaarsen, zelfgemaakte 100% natuurlijke huidproducten zoals lippenbalsem en lavendelzalf. Diverse informatie blaadjes over wilde bijen, honingbijen. Bloemenzaad specifiek voor bijen en vlinders.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Natuur- en Landschappentuin Zoetermeer

We zullen laten zien dat de Natuur- en Landschappentuin Zoetermeer een belangrijke rol speelt in de biodiversiteit  van Zoetermeer. Er groeien alleen al meer dan 300 plantensoorten in 7 mini-landschapjes. Na jaren van een zekere verwaarlozing door gebrek aan groot onderhoud is er een burgerinitiatief ontstaan met als doel de Natuurtuin niet alleen in zijn oude luister te herstellen maar ook meer bezoekers aan te trekken zowel in aantal als diversiteit (nieuwe groepen) . Wij denken ook aan natuurspeelplek voor kinderen. Waarschijnlijk wordt het onderhoud van de Natuurtuin wordt in 2018 van de gemeente overgenomen. Een deel wordt nu al door onze vrijwilligers uitgevoerd. Hun aantal vrijwilligers waar we nu al mee werken moet uitgebreid worden. 

11:00 - 17:00 uur

Dorpstraat 125

Bakkerswinkel

Breng een bezoek aan de winkel en geniet van een heerlijke quiche, gemaakt van leftovers van groente of brood. Speciaal voor het weekend van de Duurzaamheid laat De Bakkerswinkel zien dat je met ingrediënten die je eigenlijk weggegooid zou hebben,  heerlijke gerechten kunt maken. De Bakkerswinkel aan de Dorpsstraat in Zoetermeer is de eerste Bakkerswinkel die oprichter Piet Hekker in 1981 opende.  De combinatie van oude tafelgebruiken met moderne eetgewoontes maken De Bakkerswinkel tot een bijzondere plek. Genieten van een uitgebreide lunch of high tea kan zowel in de lunchroom als thuis. Alle ambachtelijke producten zijn namelijk ook te koop aan de toonbank. Alle producten zijn met veel zorg en verse ingrediënten bereid. De ambachtelijke etenswaren van De Bakkerswinkel bevatten alleen natuurlijke grondstoffen, zonder toevoegingen van moderne smaak- en geurstoffen. 

 

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Workshop Kunstzinnige tuinbeeldjes

Maak onder leiding van kunstenaar Loulou Joolen met je eigen fantasie een uniek kunstwerk van een afgedankt tuinbeeldje. Kies er een uit het assortiment, leef je uit met diverse materialen en kleuren en neem je kunstwerk mee naar  huis!

Kosten voor deelname 5 euro.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Karmijn

Praktijk van Karin Bakkers voor kunstzinnige therapie en begeleiding. Een duurzame samenleving heeft alles te maken met het welzijn en welbevinden van mensen. De praktijk heeft 3 pijlers.

  • Kunstzinnige therapie:  Kinderen en volwassenen werken aan gezondheid via beeldende activiteiten en (biografische) gesprekken.
  • Kunstzinnige workshops: Iedereen met of zonder beperking wil zich kunnen uiten. Kunstzinnige workshops helpen daarbij op een plezierige manier.
  • Begeleiding en zorg: Dingen kunnen blijven doen, deel kunnen nemen aan de samenleving, de regie houden; dat kan met begeleiding en zorg.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Duurzame outdoor artikelen van Vaude

Vaude is het meest duurzame outdoor merk van Europa en besteedt veel aandacht aan bewustwording. Middels een aantal filmpjes maken wij de consumenten bewust wat duurzaamheid is op het gebied van kleding en andere artikelen zoals rugzakken.
Outdoorshop Herwijnen zet twee etalagepoppen neer waarop staat wat per artikel gedaan is qua duurzaamheid. Om de interactie te vergoten hebben wij een quiz met de kans om prijzen te winnen. Op die manier kunnen wij de klanten ook uitleggen wat nu het verschil maakt. Tevens geven wij alle deelnemers aan de quiz een kortingsbon voor Van Herwijnen.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Circulaire isolatie

EverUse maakt het beste materiaal om gezond en verantwoord te isoleren. De Cradle to Cradle isolatieproducten worden gemaakt van papierafval. Aan het einde van de levensduur neemt EverUse de platen weer terug om ze volledig te hergebruiken. Onze producten zijn grondig getest en zijn best-in-class op het gebied van akoestische isolatie. EverUse producten zijn geschikt voor het isoleren van wanden, plafonds, daken en vloeren. De producten worden zowel door bedrijven als door particulieren veelvuldig gebruikt.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Producten van het Hof van Seghwaert

Vrijwilligers van het hof vertellen van het verhaal achter de doelstellingen van het Hof van Seghwaert. Daarnaast verkopen ze producten uit de perenboomgaard (perensap, perencider).

11:00 - 17 :00 uur

Nicolaasplein

Versnaperingen van Iedereen een maaltijd

Op het Nicolaasplein kun je genieten van een kop heerlijke warme chocolademelk of zelf gemaakte appeltaart.  De vrijwilligers vertellen van alles over de doelstellingen, het concept en de werkwijze.

11:00 - 17:00 uur

Nicolaasplein

Ruil een stoeptegel voor een plant

Neem een stoeptegel mee uit je tuin en ruil hem om voor een plant om in je tuin te planten. Wij willen graag iedereen enthousiasmeren om de eigen tuin te vergroenen. De negatieve gevolgen van verstening brengen wij hierbij onder de aandacht. Denk bijvoorbeeld aan de afbreuk van de biodiversiteit en aan de merkbare klimaatverandering. Minder groen in de tuin betekent ook minder vogels, insecten en andere dieren. Tijdens hoosbuien – waar we steeds vaker mee te maken hebben – moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te overkomen. Dit betekent een enorme druk op het riool. Burgers die hun tuin vergroenen dragen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van hun buurt. Samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en bedrijfsleven delen wij onze kennis en richten wij ons op het veranderen van dit bewustzijn bij burgers met de hoop dat iedereen de eigen leefomgeving gaat vergroenen!

Zondag 8 oktober 2017

10:00 -16:00 uur

Voor adressen en tijden kun je terecht op de website van DEZo

Duurzame Open Huizen Dag

De Duurzame Open Huizen Dagen brengen je langs verschillende adressen waar je kan zien welke duurzame initiatieven in de praktijk gebruikt worden. Zo zijn er een aantal woningen te bezoeken waar diverse energiebesparende maatregelen zijn getroffen. De bewoners vertellen zelf over hun motivatie en ervaringen in de praktijk. Ook is de modelwoning in Palenstein te bezoeken waar De Goede Woning en Vidomes van alles laten zien over hun Nul Op de Meter concept voor de huurwoningen daar.

19:00 -20:30 uur

Stadstheater

Filmvoorstelling "Onderstroom"

Filmer Jeroen Hoogendoorn legt op camera vast wat er gebeurt als rond zijn eigen dorp het grootste windpark van Friesland moet verrijzen. Dicht op de huid volgt hij als participerend journalist een actiegroep die tegen de stroom in met een gewaagd burgerinitiatief komt. Door slim verzet en door samenwerking met tegenpartijen lijkt dit een provincie breed succes te gaan worden. Totdat er verkiezingen komen. Dan wordt pijnlijk duidelijk hoe de democratische machtsverhoudingen werkelijk liggen. De camera legt meedogenloos vast waarom de energie transitie in Nederland maar niet van de grond komt.

20:45 -22:00 uur

Stadstheater

Forum Duurzame burgerinitiatieven en democratische besluitvorming

Aansluitend op de filmvoorstelling is er een forum, waarin het spanningsveld tussen duurzaamheidvoorstellen van overheden of burgerinitiatieven enerzijds en democratische besluitvorming anderzijds aan de orde wordt gesteld. Het forum wordt geleid door Fon Ten Thij (gebiedscoördinator voor windpark Fryslan). Deelnemers zijn: Albert Koers (burgerinitiatief  Pingjum), Alex Ouwehand (Natuur- en Milieufederatie), de heer Wim Moerman (Snowworld).