Hieronder ziet u onze eerstvolgende geplande evenementen. Bent u opzoek naar een bepaald evenement, zoek deze met de zoekfunctie (rechts bovenaan deze pagina) of switch naar dag- of maandoverzicht.

Wilt u zelf dat een activiteit opgenomen wordt in onze agenda, maak hiervoor gebruik van het aanmeldingsformulier.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Verkiezingsdebat

8 november 2023 @ 19:30 - 22:00 CET

DE KLIMAATVERANDERING KUNNEN WE NIET DOORSCHUIVEN

DuurSamen Zoetermeer organiseert samen met Het Debatbureau en het Alfrink College op woensdagavond 8 november een verkiezingsdebat. Tien politieke partijen zijn uitgenodigd om hun ideeën voor de Tweede Kamerverkiezingen met elkaar te bespreken. Zeven hebben de uitnodiging geaccepteerd.

Vanaf 19:30 uur gaan de deelnemers met elkaar in gesprek in het Alfrink College, Werflaan 45. CDA, Christen Unie, D66, Groen Links/PvdA, Nieuw Sociaal Contract, Partij voor de Dieren en SP hebben hun medewerking toegezegd aan het debat. VVD en PVV hebben geen vertegenwoordiger beschikbaar voor het debat en van BBB is (nog) geen bevestiging ontvangen.

Bij het verkiezingsdebat stellen de deelnemers zich voor, gaan in debat over drie stellingen en beantwoorden vragen van bezoekers. De stellingen hebben betrekking op de thema’s Klimaatverandering, Democratie en Bestaanszekerheid.

Klimaatverandering

Het KNMI heeft op 9 oktober vier klimaatscenario’s gepresenteerd voor het weer in Nederland als gevolg van de CO2-uitstoot. Die scenario’s laten zien hoe we ons leven moeten aanpassen, omdat de zomers droger en winters natter worden als de CO2-uitstoot in dezelfde mate blijft stijgen. In 2100 zullen er dan naar verwachting 30 tropische dagen voorkomen. Nu zijn dat er zes. De zeespiegel zal stijgen met een halve tot 1 meter, maar 2,5 meter is ook mogelijk. Wanneer we de CO2-uitstoot snel verminderen, nemen de weersextremen ‘slechts’ minder snel toe.

Democratische invloed

De huidige jeugd zal niet alleen met die weersveranderingen te maken krijgen, maar ook met de kosten. De aanpassingen zullen complexer worden en het herstellen van de rampen als gevolg van de weersextremen omvangrijker. Kortom, indien de CO2-uitstoot niet snel wordt verminderd, zullen de gevolgen worden afgewenteld op de huidige jeugd. En zij hebben geen of nauwelijks kans om invloed uit te oefenen op het beleid en de besluitvorming. Ze kunnen demonstreren, maar de huidige economische belangen zijn beter georganiseerd en hebben de nodige kennis en kunde in huis om het beleid te beïnvloeden. Het zou goed zijn indien jongeren instemmingsrecht krijgen bij belissingen over het klimaatbeleid.

Bestaanszekerheid

Bestaanszekerheid van kwetsbaren in de samenleving is een belangrijk thema bij de komende verkiezingen. Daarbij wordt vooral gelet op hun financiële situatie en hun basisvoorzieningen. Maar minder op hun sociale, culturele of persoonlijke situatie. Die positie komt verder onder druk indien vermindering van de CO2-uitstoot daadwerkelijk wordt aangepakt. Tenzij zij actief worden betrokken bij het bevorderen van de circulaire economie, bij hergebruik van producten. Dat heeft niet alleen positieve effecten voor de mensen zelf, maar ook voor de samenleving als geheel. Een dergelijk beleid heeft oog voor de bestaanszekerheid van deze Nederlanders en de gemeenschapszin in de samenleving.

Programma

19:30  

Opening bijeenkomst

 

19:40  

Voorstellen van partij-kandidaten

 

20:00 Eerste stelling:

 

Politici moeten pijnlijke maatregelen nemen om zo snel mogelijk op nul CO2 uitstoot te komen.

 

20:25  

Vragen uit de zaal over standpunten 1e stelling

 

20:30 Tweede stelling:

 

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dienen met voorrang te worden ondersteund bij de transitie naar een circulaire economie.

 

20:55 Vragen uit de zaal over standpunten 2e stelling

 

21:00 Derde stelling:

 

Beslissingen over klimaatbeleid moeten instemming krijgen van jongeren.

 

21:25  

Vragen uit de zaal over standpunten 3e stelling

 

21:30  

Vrije vragen uit de zaal

 

22:00  

Sluiting bijeenkomst

 

Andere opzet

Dit gesprek is anders dan normaal omdat:

  1. het debat samen met het Alfrink College wordt georganiseerd. Het gaat over de toekomst deze scholieren;
  2. experts zoals De Binnenbaan en Amnesty International zijn uitgenodigd om de regionale situatie uit te leggen; en
  3. er zijn tafels waar je informatie kunt krijgen van de politieke partijen en de experts.

Het bijwonen van het gesprek is gratis, maar aanmelding via www.duursamenzoetermeer.nl is wel nodig. Daarop vindt u ook meer informatie.

Gegevens

Datum:
8 november 2023
Tijd:
19:30 - 22:00 CET
Site:
www.duursamenzoetermeer.nl/aan-vkd

Organisator

Stichting DuurSamen Zoetermeer

Locatie

Alfrik College
Werflaan 45
Zoetermeer, 2725 DE
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie