Duurzaamheidsagenda

Afvalbeleid. Onderzoek en ervaringen van andere gemeenten wijzen het uit: het loont niet om plastic afval gescheiden in te zamelen maar Zoetermeer blijft achter de feiten aanlopen en hardnekkig aan de utopie van gescheiden afval vasthouden.

Windmolens. Zoetermeer Vooruit is voor duurzame energie maar windmolens leveren slagschaduw en lawaai op als je er in de buurt woont. We zien dan liever dat de daken en de muren van (gemeentelijke) gebouwen vol worden gelegd met zonnepanelen, of geluidsschermen van zonnepanelen om maar iets te noemen. De ontwikkelingen gaan steeds verder, wees creatief.

Tegels voor plant. Omdat we met klimaatveranderingen te maken hebben, hebben we ook last van tuinen die vol worden gelegd met tegels; het regenwater kan dan niet weg. Daarom is er een actie geweest waarbij je een tuintegel in kon ruilen voor een plant. Deze actie zou herhaald kunnen worden. Belangrijk is dan wel dat het breder gecommuniceerd wordt want nu was het bij veel inwoners niet bekend.

Open parkeerplaatsen. Om wateroverlast tegen te gaan en niet alle wegen en parkeerplaatsen vol te storten met asfalt is het goed om te kiezen voor split-grindplaten of grastegels voor parkeerplaatsen. Bij split-grindplaten kan het water goed weg en de grastegels geven daarnaast ook nog een groen uiterlijk.

Groen. Het is heel belangrijk om onze groene wijken ook groen te houden. Het is wel nodig om het openbaar groen beter te onderhouden, zodat het voor iedereen aantrekkelijk blijft.

Regenton. Alle inwoners zouden korting moeten krijgen voor de aanschaf van een regenton. Dit zorgt ervoor dat we minder drinkwater hoeven te gebruiken voor onze plantjes.

Straatverlichting. Vervang de straatverlichting door LED verlichting.