Artikel

Schaf btw op reparaties af

Techniek Nederland wil het aantrekkelijker maken voor mensen om hun tv’s en vaatwasser te laten repareren in plaats van een nieuwe te kopen door de btw van 21 te verlagen naar 0%.

 

Dit is een maatregel om in 2050 in Nederland een volledig circulaire economie te krijgen. En een circulaire economie is nodig om een einde te maken aan de lineaire economie, omdat de benodigde grondstoffen en fossiele brandstoffen eindig zijn en de klimaatverandering veroorzaken. Dat stond al in het rapport van de Club van Rome van 1972.

 

Onderscheiden maatregelen om te komen tot circulair grondstoffenverbruik zijn:

  1. Refuse: Een product niet gebruiken of kopen (geen auto of ‘fast’ fashion of furtinure)
  2. Rethink: Een product intensiever gebruiken door het te delen of als (gedeelde) dienst aan te bieden (een deelauto).
  3. Reduce: Minder van een product of materiaal gebruiken (een kleine, zuinige auto).
  4. Reuse: Een product opnieuw gebruiken in zijn oorspronkelijke functie, omdat het gewoon nog in goede staat verkeert (een tweede-hands auto).
  5. Repair: Het repareren van een kapot product na een breuk of defect – zodat het weer in bruikbare staat is (een kapot onderdeel vervangen).
  6. Refurbish: Een product dat nog goed werkt opknappen door onderdelen te ‘up-daten’ (een nieuwe, efficiëntere, zuinige motor).
  7. Remanufacture: Een afgedankt product weer werkend maken door onderdelen te vervangen (een kapotte auto uit elkaar halen en weer in elkaar zetten met nieuwe onderdelen).
  8. Repurpose: Een afgedankt (deel)product gebruiken in een nieuw product met een nieuwe functie (van autostoelen een nieuwe bank maken).
  9. Recycle: Materialen van een product gebruiken om een nieuw product te maken (metaal van een oude auto versnipperen en smelten voor het maken van een nieuwe auto)

 

 

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur adviseerde de Nederlandse overheid in november 2023 om meer doen tegen de ‘wegwerpmaatschappij’, zoals ‘fast fashion’, ‘fast furniture’ en bepaalde elektronica. Dat zijn producten van lage kwaliteit met een vaak korte levensduur en waarvan de milieukosten niet worden doorberekend.