Artikel

Energietoekomst ziet er zonnig uit

De wereld heeft er in 2023 opnieuw fors meer duurzame energie bij gekregen dan een jaar eerder. Er werd meer dan 500 gigawatt aan zonne-, wind- en waterkrachtcentrales gebouwd, blijkt uit een analyse van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Dat was ruim 50 procent meer dan in 2022. Hoewel het goed gaat met zonne-energie gaat het minder goed met de toename van energie met behulp van windmolens en waterstof.

De gezamenlijke trend van hernieuwbare energie zet zich echter de komende jaren voort, denkt het IEA. Wereldwijd zal er 7.300 gigawatt aan hernieuwbare energiecapaciteit zijn in 2028. Zo’n 42 procent van alle elektriciteit wereldwijd komt dan uit hernieuwbare bronnen.

 

In Nederland is de uitbreiding van het stroomnet een groot knelpunt voor de energietransitie. Het demissionaire kabinet geeft een tijdelijke lening van 25 miljard euro aan netbeheerder Tennet. Met dit geld kan het bedrijf investeringen doen om de verstopping van het stroomnet tegen te gaan.

 

Een geslaagde energietransitie zal grote gevolgen hebben:

  • het zal een aardverschuiving tot stand brengen als het gaat om de economische macht ten aanzien van de energievoorziening;
  • de energiekosten voor het bedrijfsleven zullen sterk dalen (welvaart: kosten nu, baten later);
  • de energiekosten zullen voor ieder mens op aarde enorm dalen;
  • de leefomgeving zal voor ieder mens schoner, gezonder zijn;
  • de natuur krijgt kansen om zich te herstellen;

de klimaatverandering zal afnemen.